ex orbis

ex orbis
Florin Bobu, Bogdan Teodorescu
Instalatie video
10 noiembrie -10 decembrie 2007
Curator : Cristian Nae
Vernisaj: 10 noiembrie, ora 19:00 The Fish Gallery

Decalajul dintre tipurile de discurs artistic practicate si contextul in care acestea sunt implementate constituie unul din atributele procesului artistic romanesc, traversat inca de complexul periferiei si de resemnarea fatalista in fata unui construct institutional precar, artificial si excesiv de fragmentat. Ce rol dobandeste artistul in aceste conditii, ce transformari suporta raportul sau cu productia artistica si cum se poate situa si privi pe sine cu luciditate, in afara cercului concentric trasat de prejudecatile marginale si afilierile demagogice care traseaza granitele spatiului mental in care acesta se manifesta?

Captiv intre conditia de lucrator social si conservarea retrograda a cultului propriei personalitati, scindat intre practici colaborative si solitudine creativa, artistul contemporan se afla deseori in situatia unei paroxistice izolari publice.

EX ORBIS: IN THE MIDDLE OF NOWHERE investigheaza subiectiv si ironic aceasta situatie particulara, fara a propune raspunsuri generale. Eseurile vizuale prezentate au mai degraba rolul de a disloca certitudinile cu privire la reprezentarea si conditia artistului decat de a propune o amagitoare perspectiva panoptica asupra scenei artistice existente. Lucrarile video realizate de Florin Bobu exhiba performativ situatii de un absurd esentializat, investigand conditia artistului intr-un context cultural indeterminat, amorf, nelocalizat. Micro-analizele sale semneaza lucide sentinte asupra absentei unei veritabile comunicari intre artisti, in care emfaza cultului propriei personalitati amendeaza prejudecatile de casta. Interpretand in cheie parodica conditia atelierului de artist, lucrarea video semnata de Bogdan Teodorescu surprinde decalajul dintre realitate si deformarile survenite in reprezentarile sale de grup, instantiind cu minutiozitate clisee verbale, stereotipii gestuale si fixatii tematice, perpetuate intr-un univers cultural marginal, izolat si auto-suficient. Topografia sa artistica disloca frontierele politice incetatenite si fronturile culturale in constituire.

(Cristian Nae)

The Fish Gallery – Bdul Tomis, nr. 12, Constanta

Leave a Reply